Nuorten yhteiskuntatakuu- hanke eli NYT-liikunta houkuttelee liikkumaan

Nuorten yhteiskuntatakuu -hanke (NYT-liikunta)
Liikuntavirasto (nykyään Helsingin liikuntapalvelut) aloitti lokakuussa 2013 nuorten yhteiskuntatakuu –hankkeen (NYT-liikunta) hallitusohjelmaan kirjatun nuorisotakuun pohjalta. Erillismäärärahalla vuosien 2013-2017 aikana toteutettavan NYT-liikunnan kohderyhmä on 18-29-vuotiaat helsinkiläiset. NYT-liikunnan toimien toivotaan tavoittavan etenkin ennestään liikuntaa harrastamattomia helsinkiläisnuoria sekä niitä joilla ei ole tällä hetkellä koulutus- tai työpaikkaa. NYTin tavoitteena on edistää nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia liikunnan ja ohjauksen keinon; tarjoten heille toiminta- ja työkykyä lisäävää liikuntaa, edistäen heidän koulukuntoisuuttaan sekä liikunnallisuutta elämäntapana sekä tukea nuoria liikunnanalan koulutus- ja urapolkujen löytämisessä. Näiden toimenpiteiden avulla toivotaan nuorten kiinnostuksen heräämistä omaan hyvinvointiin ja liikkumiseen.

Yhteistyössä
Nuorten yhteiskuntatakuu edellyttää yhteiskunnalta laaja-alaista eri toimijoiden yhteistyötä. Liikuntaviraston tärkeimpinä yhteistyökumppaneina toiminnan järjestämisessä ovat helsinkiläiset liikuntajärjestöt, joiden kanssa on pyritty löytämään nuoria kiinnostavia työkykyä- ja koulutuskuntoisuutta vahvistavia liikuntamahdollisuuksia. Tavoittaakseen kohderyhmäänsä NYT-liikunta toimii läheisessä yhteistyössä kaupungin työllisyyshoidon; Ohjaamon, nuorten työllisyyspalveluiden ja Helsingin TYP:in kanssa. Lisäksi hankkeen kohderyhmää tavoitellaan mm. TE-toimistoista, puolustusvoimien kutsunnoista, Stadin ammattiopiston työpajoilta, avoimista opinnoista ja NAO- sekä Vamos-ryhmistä.
NYT-liikunta osallistuu erilaisiin nuorten  tapahtumiin sovittaessa (osallistujina helsinkiläiset 18-29-vuotiaat) sekä  innostaa nuoria liikunnan pariin myös heidän omissa ryhmissään esim. ryhmämuotoisen liikuntaneuvonnan sekä NYT-liikuntainfojen avulla. NYT-liikunnasta ja sen toimista tullaan mielellään kertomaan myös nuoria kohtaavien toimipisteiden henkilöstölle.

NYT-liikunta & NYT-liikuntaneuvonta
Kaikki NYT- liikuntatunnit ovat osallistujilleen maksuttomia ja niihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Huomioitavaa on, että kaupunki ei ole vakuuttanut osallistujia. Lisätietoa NYT-liikuntaan osallistumisesta löydät nytliikunta.fi -sivuston etusivulta ”Miten mukaan?” -osiosta.
Maksuton NYT-liikuntaneuvonta on suunnattu 18-29 -vuotiaille helsinkiläisille nuorille. Tavoitteena tukea nuoren yksilöllisiä voimavaroja henkilökohtaisen – ja ryhmäneuvonnan keinoin. Kyseessä on kolmen kuukauden prosessi, joka tähtää nuoren arkiaktiivisuuden lisäämiseen liikunnan keinoin.

Seuraavat helsinkiläiset liikuntaseurat ovat toteuttamassa NYT-liikuntaa kesällä 2017:

Cordao de Ouro Helsinki
Helsinki Ultimate
Kuplajengi
Paloheinä Golf
Pantterit
PITA
PuMa Volley ry 
Puotilan minigolfkeskus
Robin Hood ry
Savate Club
SUP Finland
Vannetanssi ry
YasminYoga