Salibandy

Salibandy on monelle tutusta sählystä kehitetty sisätiloissa pelattava kilpa- ja harrasteurheilumuoto. Eroavaisuuksia sählyyn kuitenkin löytyy, vaikka pelivälineet ja -idea molemmissa lajeissa ovat pitkälti samat.

Salibandyssa kentällä on yhdestä joukkueesta samanaikaisesti viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti. Joukkueeseen kuuluu tavallisimmin 15-20 pelaajaa. Salibandykentän koko on 40 x 20 metriä, jota ympäröi 50 cm:n korkuinen kaukalo. Kentän alusta on tavallisimmin joko puuparkettia tai muovipinnoitetta.

Kenttäpelaajat käyttävät puolivartalon mittaisia hyväksyttyjä mailoja, jotka on valmistettu lasikuitusekoitteista tai muista synteettisistä materiaaleista. Lavan käyryys saa olla korkeintaan 30 milliä. Maalivahdilla ei ole mailaa. Pallo on muovinen, painoltaan 23 grammaa ja läpimitaltaan 72 millimetriä. Lisäksi pallossa on oltava 26 reikää. Palloa pelataan 115 x 160 cm:n kokoisiin maaleihin. Ottelun kulkua valvoo kaksi erotuomaria.

Taklaukset on salibandyssa kielletty, eikä mailaakaan saa käyttää muuhun kuin pallon pelaamiseen. Rikkeistä vihelletään joko vapaalyönti tai jäähy, joka rikkeen laadusta riippuen voi olla 2:n, 5:n tai 10:n minuutin mittainen. Myös rangaistuslaukaus on mahdollinen.

Pelaajavaihtoja saa suorittaa joko ”lennosta” tai pelikatkon aikana, paitsiosääntöä ei salibandyssa ole. Ottelun kesto on miesten ja naisten ylimmillä sarjatasoilla 3 x 20 minuuttia tehokasta peliaikaa (peliaika pysähtyy katkoista). Alemmilla sarjaportailla sekä junioreiden otteluissa peliaika on 3 x 15 minuuttia tai 2 x 15 minuuttia.

Salibandy on Suomen kolmanneksi suosituin palloilulaji jalkapallon ja jääkiekon jälkeen rekisteröityjen pelaajien mukaan mitattuna (yli 45 000 lisenssipelaajaa) tällä hetkellä. Maantieteellisesti salibandya pelataan ympäri Suomea.

Miehet pelaavat Salibandyliigan lisäksi kuudella eri divisioonatasolla. Naiset pelaavat valtakunnallisesti Salibandyliigaa sekä 1.-4. divisioonaa. Joukkueita on kaudella 2011-2012 on mukana yli 2 000 kpl. Junioritoimintaa SSBL:lla on A-junioreista G-junioreihin.

Kansainvälisellä tasolla Suomea edustavat miesten, naisten, alle 19-vuotiaiden poikien ja tyttöjen maajoukkueet.

Myös salibandyn ja sählyn harrasteliikunta on voimakasta. Suomen Gallupin SLU:lle tekemän Suuren Liikuntatutkimus 2006:n mukaan salibandyn ja sählyn harrastajia on maassamme 354 000. Palloilulajeista ainoastaan jalkapallolla on Suomessa enemmän harrastajia.

Merkittävä osa harrastajista pelaa työpaikka-, koulu- ja harrastesarjoissa.